Soleksem - experten berättar
Små, kliande prickar eller blåsor efter vistelse i solen – det kan vara soleksem, ett vanligt hudtillstånd som få vet vad det är. ACOs expert Sahar Ashkar berättar allt om soleksem.
Vad är soleksem?
Soleksem, eller solallergi som det också kallas är ett hudtillstånd som orsakas av solens UVA-strålar. Det kan förekomma när huden utsätts för stark solexponering. Immunförsvaret reagerar på de starka solstrålarna och skapar en inflammation som visas som till exempel utslag, sveda eller rodnad. Det är viktigt att komma ihåg att soleksem inte är farligt men upprepad exponering för starka solstrålar i längden gör att risken att drabbas av hudcancer ökar – oavsett solallergi eller inte.
Vem får soleksem?
Alla kan utveckla soleksem, barn som vuxna. Det är vanligare att soleksem kommer under vår och försommar, eller på vinterresor, när huden inte har vant sig vid solens strålar. Tänk därför på att sola försiktigt och var varsam med hur du exponerar din hud för solen – och såklart – slarva inte med solskyddsfaktorn.
Varför får man soleksem?
Varför vissa får soleksem är inte helt klarlagt, men det man kan säga är att soleksem främst utlöses av UVA-strålar. De som får soleksem är känsliga mot UVA-strålar och oxidativ stress orsakad av fria radikaler som formas under solexponering.
Hur ser soleksem ut?
Soleksem visar sig som bland annat rodnad, små, röda prickar eller blåsor som kliar mycket. Utslagen förekommer oftast på ansiktet, bröstet, axlarna och armarna. Om man inte exponerar sig för mer sol så brukar symtomen avta efter några dagar.
Hur vanligt är det?
Det är vanligare än många tror, men eftersom symtomen avtar efter några dagar, burkar inte alla söka vård för att bli diagnostiserade. Det är också lätt att blanda ihop hudtillståndet med värmeutslag.
Vad är skillnaden mellan soleksem och värmeutslag?
Värmeutslag uppstår när svettkörtlarna blockeras och förhindrar svetten att passera ut genom huden. Symptomen liknar ofta varandra, det vill säga röda utslag och ytliga blåsor. Skillnaden är att värmeutslag inte kliar.
Finns det speciella solskydd för mig med tendens till soleksem?
Absolut! ACO Sun Intolerance Lotion Spf 50 är speciellt framtagen för personer med solkänslig hud och tendens till soleksem. Solskyddet förebygger irritation orsakad av solen samtidigt som solskyddet lugnar huden. Produkten är dermatologiskt testad, helt fri från parfym, alkohol och färgämnen och går att använda både på kroppen och i ansiktet. Sun Intolerance Lotion skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, med ett utökat UVA-skydd.
SÅ FÖREBYGGER DU SOLEKSEM
Vistas i solen med försiktighet. Tänk på att exponeras för solen gradvis, speciellt under vår och försommar. Undvik att vara i direkt solljus mellan 11-15, då är solen som starkas. Var ocskå noga med att täcka huden med tunna, heltäckande bomullskläder för att inte riskera att bränna dig.
Var noga med att smörja dig. Smörj dig varannan timme och alltid efter bad. 30 - 35 milliliter är vad som krävs för en vuxen människa vid varje appliceringstillfälle. Använd solskydd med utökat UVA-skydd och använd produkter speciellt framtagna för soleksem, som ACO Sun Intolerance Lotion.
Använd solskydd med både UVA- och UVB-skydd. UVB-strålarna är den strålning som gör att huden bränns och blir röd, medan UVA-strålarna bland annat kan leda till soleksem. Var därför noggrann med att använda en solskyddsfaktor som har högt UVA-skydd.
Lugna huden. Efter en dag i solen är det viktigt att låta huden återhämta sig. Applicera en återfuktande och lugnande kräm som ACO After Sun Gel Cream.
Vill du veta mer om solskydd?
Solskydd är ett ämne som intresserar många. ACOs expert Maria Matsson hjälper dig att reda ut de vanligaste frågorna kring solskydd.
Brun utan sol är den perfekta produkten när du snabbt vill ha en snygg solkysst look. ACO svarar på de vanligaste frågorna kring BUS!
Signa upp och få 30% på ett helt ACO-köp
Få de senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg. Signa upp nu!