Allt du behöver veta om UV-index
UV-index är ett begrepp som vi hör allt oftare i vardagen. Men vad innebär det egentligen och varför är det så viktigt att hålla koll på? ACOs hudvårdsexpert och kemist Anna Fasth förklarar hur UV-index fungerar och hur det kan hjälpa dig att skydda dig och dina nära från solens skadliga strålar.

Vad är UV-index?
UV-index är ett internationellt standardiserat mått på den mest hälsoskadliga delen av UV-strålningen som når jordytan vid en given plats och tidpunkt. Det är ett verktyg som kan användas för att hålla koll på när det är viktigt att komma ihåg att skydda sig mot solen.
Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit fram en internationellt standardiserad skala för UV-index med färgkoder baserad på risken för en genomsnittlig vuxen person med ljus hy att bränna sig i solen. Skalan är linjär vilket betyder att ett dubbelt så stort UV-index betyder dubbelt så stor risk att bränna sig i solen.
Hur varierar UV-index?
På natten är UV-index noll (0) och stiger sedan gradvis under dagen när solen går upp för att nå sitt högsta värde när solen står som högst på himlen. När solen börjar gå ned når allt mindre UV-strålning jordytan och UV-index sjunker igen.
Vad påverkar UV-index?
UV-index varierar under dygnet och påverkas också av vilken geografisk plats och vilken tid på året det är. På platser runt ekvatorn är UV-index i regel högre än i till exempel Sverige som ligger längre norrut. När solen står som högst är UV-index högre och det är därför viktigt att söka skydd från solen kl.11-15. Under sommaren i Sverige är UV-index ofta mellan 4–7 när solen står som högst, och under vintermånaderna står solen så lågt i Sverige att UV-index sällan når högre än 2. Åker du däremot utomlands till varmare länder närmare ekvatorn kan UV-index vara mycket högre och det är extra viktigt att komma ihåg att skydda sig mot solen.
Hur kan man hålla koll på UV-index?
De flesta väderappar och hemsidor visar UV-index för just den plats du befinner dig på. Webbtjänsten minsoltid.se hos Strålsäkerhetsmyndigheten hjälper dig också att kolla upp UV-index baserat på din hudtyp, plats och tid.
Hur ser du på trenden på sociala medier att jaga högt UV-index för att bli så brun som möjligt när man solar?
UV-index bör användas för att skydda sig i solen när den är som starkast, inte tvärtom. Att vara ute i solen när det är högt UV-index kan vara mycket skadligt om man inte skyddar sig på rätt sätt. Vi tycker det är viktigt att informera om att UV-index ska användas som ett steg i att skydda sig och inte tvärtom.
Hur skyddar du dig bäst från solen vid högt UV-index?
- Sök skugga mellan klockan 11–15.
- Skydda huden med kläder, solglasögon och hatt.
- Använd solkräm med högt skydd där kläder inte skyddar. ACOs solskyddsprodukter är vattenresistenta och ger ett bredspektrum skydd mot både UVA-och UVB strålning.
Kom ihåg att barn under 1 år inte bör utsättas för direkt solljus.
Äntligen är vinterns kalla och mörka dagar bakom oss och vi ser fram emot längre, ljusare och varmare dagar. Vår och sommar innebär oftast mer lek och bad utomhus, vilket också innebär att vi behöver tänka på att skydda våra barn från solens skadliga UV-strålar.
Små, kliande prickar eller blåsor efter vistelse i solen – det kan vara soleksem, ett vanligt hudtillstånd som få vet vad det är. ACOs expert Sahar Ashkar berättar allt om soleksem.
Varje år drabbas närmare 17 000 personer i Sverige av hudcancer , en av de snabbast ökande cancerformerna i landet. Sverige har dessutom bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen. Denna oroande utveckling vill ACO vara med och vända, och vi är därför stolta partners till Cancerfondens nya kampanj Skugglyftet.
Registrera dig nu och få 25% på ett helt ACO-köp
Få de senaste nyheterna och exklusiva erbjudanden direkt i din inkorg. Signa upp nu!