Pormask eller finne – vad är skillnaden?

Det är lätt att blanda ihop en finne med en pormask (båda grundar sig i samma sak). Vi reder ut skillnaden och hjälper dig med produkterna för just dig!

Pormask

Pormaskar beror på att porerna är igentäppta av antingen gamla hudceller eller talg. En pormask kan antingen vara öppen eller stängd. En öppen pormask är en svart prick, medan en stängd pormask är vit. Många tror att en svart pormask, det vill säga den öppna pormasken är svarta för att den är smutsig, men så är inte fallet. Det svarta är pigment som kommer när den exponeras för UV-ljus. Då oxiderar den med syre. Genom att använda BHA-syra reducerar du synligheten av svarta pormaskar!

Genom att använda BHA-syra reducerar du synligheten av svarta pormaskar!

Finne

En finne kan man kort och gott säga är en inflammerad pormask. Man kan klämma pormaskar, men bör undvika det. Kläms pormasken fel är det lätt att det blir en inflammation vilket i sin tur leder till en finne. Istället är det viktigt att vara noggrann med att rengöra huden ordentligt och använda produkter som exfolierar huden och är anpassade för fet hud.

Produkter

ACO Spotless Deep Cleansing Daily Face Wash

ACO Spotless Two-In-One Blemish Treating Moisturiser

ACO Spotless Overnight Spot Treatment

ACO Spotless Acne Treatment Cream

Mer om fet och oren hy

Hudbesvär Akne

Röda kvisslor, variga blåsor och irriterande blemmor – akne kan se ut på olika sätt. Vi hjälper dig med alla dina frågor.

Läs mer